فهرست محتوا
تعریف فودکورت
سرای غذا یا فودکورت (food court) که تالار خوراک (food hall) نیز به آن گفته می شود گونهای میدان عمومى در مراکز خرید، فرودگاه و… است که انواع رستورانها و غذاخوریها بطور به هم پیوسته در گرداگرد صحن آن قرار گرفته اند.
در فود کورت معمولاً غذاهای فوری (فستفود) فروخته میشود و مشتریان همه ی غذاخوریها بر روی صندلیهای میانه صحن مینشینند.
فودکورت ها در فروشگاه ها، پارکها، فرودگاه ها وجود دارند. غذاهایی که توسط این تهیه کنندگان اغذیه آماده می شود یا در همان محل غذاخوری صرف می شود یا بیرون برده می شود که در اینصورت به جای اینکه با سینی غذا را ببرید با پک بسته بندی آنها را خارج می کنید. فود کورت یکی از انواع تجارت رستورانی میباشد که به سرعت در حال رشد است.
تنوع غذای فود کورت به اندازهای هست که بتواند ذائقههای گوناگون را پاسخگو باشد. در این غذاخوریها معمولا تهیه و مدیریت سرو غذا آسانتر و سریعتر از رستورانها انجام میشود.
فودکورت علاوه بر سرو غذا در محل، برای منازل و محیطهای کاری نیز غذا میفرستند. از عمر فود کورت ها زیاد نمی گذرد اما با همین سن و سال کم توانسته اند جایگاه خود را در بین مشتریان پیدا کنند.
به علت اینکه در کشور ما خرید به عنوان یک تفریح شناخته می شود تاسیس فود کورت ها در مراکز خرید توانسته با استقبال خوبی از طرف مراجعه کننده ها مواجه شود. هدف از ایجاد فودکورت ها تسهیل و تسریع در امور تهیه و سرو غذاست. اگرچه در ایران برخی از این فودکورت ها مجهزتر از رستورانهای بزرگ هستند.
وظایف مدیریت در فودکورت ها
نقش مدیر فودکورت این است که از روند کار درست فودکورت و رعایت شدن بالاترین استانداردها مطمئن شود. مدیر کیترینگ باید در سطح وسیع به سازمانها، شرکت ها، کارخانجات، بیمارستانها و مدارس خدمات بدهد. او نسبت به مدیر فودکورت ، با مشتری کمتر در ارتباط مستقیم است.
به هر حال وظیفه مدیر فودکورت یا کلیه مجموعه هل عبارتند از:
- تهیه منوها
- انجام تبلیغات
- استخدام نیرو اعم از آشپز، گارسون و…
- اطمینان یافتن از توانمندی و مهارت کارکنان
- ارائه آموزش یا برگزاری دوره های آموزشی برای کارکنان در زمینه های کاری آنها – به عنوان مثال برای گارسون ها دوره های آموزش نحوه برخورد با مشتری را برنامه ریزی می کند.
- حفظ انگیزه کاری کارکنان برای رسیدن به بالاترین استاندارد ها در خدمت رسانی
- سازماندهی شیفت های کاری
- مدیریت و کنترل موجودی، بودجه و کارکنان
- نظارت بر رعایت قوانین و دستورالعمل های بهداشتی و ایمنی در کار
- تهیه امکانات رفاهی جانبی برای راحتی بیشتر مشتریان مانند محوطه بازی برای کودکان، پارکینگ مناسب و …
موارد کاربردی در طراحی داخلی فودکورت
اگر در فکر تاسیس فودکورت هستید در نظر داشته باشید که در فودکورت باید چند نوع استیشن (رستوران یا فست فود و کافی شاپ) در نظر بگیرید و منوی غذایی و نوشیدنی متنوع و بسیار قوی داشته باشید تا بتوانید ذائقه مهمانان را تامین و رضایت آنها را جلب نمائید، زیرا که در فودکورت باید از سطح تنوع بیشتری در کنار کیفیت غذا و نوشیدنی ها، در استیشن های مختلف استفاده شود.
طراحی و دکوراسیون جذاب نیز از موارد مهم دیگریست که باید مد نظر قرار دهید.
استیشن بندی نیز نقش مهمی را ایفا میکند، اگر بخواهیم توضیح بیشتری بدهیم باید به این نکته اشاره کنیم که شما در فودکورت ها یک فضای نشیمن (سالن) عمومی دارید که میتواند برای تنوع چند نوع مبلمان مختلف و متفاوت در این فضا استفاده شود.
اما آشپزخانه ها یا در اصطلاح استیشن های پخت کاملا ازهم مجزا هستند و قرار است در هرکدام یک سبک غذا پخته و سرو شود.
برای مثال یک استیشن غذاهای ایرانی، یک استیشن غذاهای ایتالیایی، استیشن دیگر کافی شاپ و … با نوشیدنی های سرد و گرم که میتوان دنیایی از خلاقیت را اجرا نمود و هر یک از این بخشها تجهیزات و ادوات مورد نیاز خود را می طلبد.
نکته مهم دیگر این که این استیشن ها باید معمولا دو قسمتی تعبیه گردند یکی فضای آماده سازی و امور اولیه و پخت که تمامی موارد شستشو، گند زدایی و … در این بخش انجام میشود.
معمولا مجموعه های زنجیره ای بزرگ و با حجم فروش زیاد یک آشپزخانه مرکزی با امکانات مورد نیاز، سرد خانه های بالای صفر و زیر صفر و سایر امکانات مورد نیاز در این بخش را نیز تامین و طراحی میکنند. بخش بعدی فضای پخت نهایی و ارائه و تحویل غذا و قسمت صندوق است.
مهارت و دانش مورد نیاز:
- داشتن رفتاری مدبرانه و مودبانه
- توانایی انگیزش و مدیریت کارکنان
- مهارت عالی در جذب مشتری و ارائه خدمات مناسب به او
- داشتن سلیقه خوب در کار برای انتخاب نحوه چیدمان سالن، دکور سالن، نوع ظروف مورد استفاده برای سرو غذاها و…
- داشتن خلاقیت و نوآوری در تهیه منو غذا، چیدمان، ابزارهای تشویقی و…
- مهارت های ارتباطی قوی
- توانایی حفظ آرامش در شرایط کاری پر فشار
- توانایی خوب در کارتیمی
- توانایی کار با اعداد و ارقام و مدیریت بودجه
- توان سازماندهی و برنامه ریزی کارها
- نظارت بر نحوه سرویس دهی به مشتریان و برنامه ریزی جهت حداقل کردن زمان انتظار آنها
- توانایی مدیریت سلامت، بهداشت، ایمنی و امنیت محیط کار
تجهیزات لازم برای راه اندازی فودکورت
قطعاً یکی از بزرگترین نگرانی ها برای شما نحوه تأمین تجهیزات لازم برای راه اندازی فودکورت است. در مرحله اول اجرای یک فست فود، باید دقت گردد که دارای استانداردهای لازم برای آماده سازی و پخت علمی باشد که این امر بدون اجرای نقشه الکترومکانیکال میسر نیست.
زیرا اگر تنها خطایی در نقشه چیدمان وجود داشته باشد، دیگر کلمه فست فود ارزش خود را از دست داده و این اتلاف وقتی که در اثر بی دقتی در چیدمان بوجود آمده غیر قابل جبران است و برای رفع آن باید هزینه گزافی را چه از لحاظ مادی و چه زمانی پرداخت نمائید.
اولین قدم این است که بر مبنای نقشه پلان فضا، تمامی موارد مانند انبار خشک، سردخانه بالای صفر، سردخانه زیر صفر، قسمت آماده سازی، آشپزخانه پخت ، نرم افزار مدیریت رستوران و کافی شاپ و در آخر قسمت سرو غذا در نقشه دیده شوند و بر اساس استانداردها، از فضا بهترین استفاده را برای آماده سازی، پخت و تحویل غذا به مشتری را داشت.
روش های تبیلغاتی برای معرفی و جذب مشتری در فودکورت
1- تهیه عکس از غذا:
اگر در گوگل و اینستاگرام به رقیبانتان توجه کنید خواهید دید که عکاسی از غذاهایی با ظاهر زیبا، لذیذ و آب دار بسیار رواج دارد.
درواقع یکی از بهترین روشهای تبلیغات موثر برای رستوران ها و فست فود ها برای ارتقا جایگاهتان در فظای مجازی، استفاده از عکس های با کیفیتی است که دهان مشتریان شما را به آب بیندازد و آنهارا برای یکبار هم که شده مشتاق کند که غذای شما را امتحان کنند.
امروزه روشهای تبلیغات با استفاده از محتوای بصری (عکس و ویدیو) دارای بیشترین طرفدار در شبکه های اجتماعی است و انتشار عکس ها و ویدئوهایی با کیفیت از غذاهای منوی رستوران میتواند مشتریان بسیاری را به سمت شما سرازیر کند.
شما برای این کار میتوانید یک عکاس حرفه ایی را بکار بگیرید که به شما در این امر یاری برساند و یا خودتان با استفاده از دوربین موبایلتان میتوانید با رعایت اصول پایه و ابتدایی عکاسی، عکس های با کیفیتی را تهیه و منتشر کنید.
2- کنترل و نظارت شبکه های اجتماعی:
متاسفانه حضور شما به تنهایی در فظای مجازی کافی نمیباشد. اعمال استراتژی های تبلیغاتی در شبکه های اجتماعیتان، در حال حاضر یکی از مهمترین فاکتورهایی است که به هیچ عنوان قابل انکار نمیباشد. تقریبا میتوان گفت دوران پخش تراکت و منو های غذایی به سر رسیده و این نوع تبلیغات از سمت مشتریان بسادگی مورد بی توجهی قرار گرفته میشوند.
حضور در شبکه های اجتماعی یک بخش از برنامه بازاریابی رستوران شما میباشد و هرگز نباید آنرا نادیده گرفت. اغلب رستورانها با حضوری قدرتمند و روشهای گفته شده، در شبکه های اجتماعی مشغول بازاریابی و بدنبال آن تبلیغات برای رستورانشان هستند. در صنعت رقابتی غذا، غفلت از شبکه های اجتماعی بمعنای صدور حکم اعدام برای رستوران تان است.
شما بایستی از فعالیت ها و تغییراتی که در صفحه شما (توسط کاربران) مانند نظرات کاربرانتان، میزان جذب مخاطبان (follower)، میزان ریزش فالوور ها ، میزان جذابیت یک پست نسبت به پست های دیگر و… رخ میدهد با خبر باشید و بسته به این متغیرها واکنشی مناسب داشته باشید.
برای مدیریت کامل صفحه رستوران شما در شبکه های اجتماعی، ابزار هایی دقیق و روشهای بسیار کاربردی وجود دارند که به شما کمک میکنند بطور کامل صفحه مجازیتان را کنترل کرده و متناسب با رفتار کاربرانتان عمل کنید و در زمانهای مناسب تبلیغات کنید. با یک جستجو در اینترنت میتوانید این ابزارها را پیدا کرده و مورد استفاده قرار بدهید.
3- دعوت از فود بلاگرها:
به بیانی ساده افرادی هستند که از طرف صاحبان رستوران ها و یا فست فودها دعوت میشوند و غذاهای مختلف را از منوها، امتحان میکنند و در نهایت نظرات خود را با فالورهایشان درباره غذایی که میل کرده اند به اشتراک میگذارند. این افراد معمولا تمامی چم و خم های تولید ویدئوهای جذاب و تاثیر گذار را میدانند و در جذب کردن مشتریان ماهرند.
با همه گیر شدن اینستاگرام در کشورمان فود بلاگرها هم وارد این شبکه اجتماعی شدند و با تولید محتوای ویدئویی و ساخت تبلیغات متفاوت صفحه های خودشان را راه اندازی کردند و معروف شدند. شما میتوانید با یک جستجو در اینستاگرام آنهارا پیدا کنید و با آنها همکاری کنید.
4- جزئیات رستورانتان را در فظای آنلاین بدرستی ثبت کنید:
کاربران عاشق تحقیق در اینترنت برای خرید یک محصول میباشند و این موضوع درباره رستوران ها و فست فودها نیز صادق است. درواقع تحقیقات در آمریکا نشان داده ۸۹ درصد مشتریان، قبل از اینکه غذای خود را در رستورانی میل کنند آن را در اینترنت مورد بررسی قرار میدهند. این یک دلیل حیاتی برای درک اهمیت این امر میباشد.
اطلاعات شما باید به روز باشد و شامل آدرس دقیق، شماره تماس، ساعات کاری شما، جدیدترین منوی شما و… باشد. هرچقدر اطلاعات شما دقیق تر و به روز تر باشد، برای رستورانتان بهتر میباشد.
5- گوگل مپ را فراموش نکنید:
دیگر زمان آن روزهایی مسافران آدرس یک مکان را از شهروندان میپرسیدند تقریبا به سر آمده است و افراد با استفاده از ابزارهای مسیریاب پیشرفته مانند گوگل مپ (google map) مقصد خودرا بدون هیچ مشکل و دردسری پیدا میکنند. گوگل مپ تقریبا با تمامی تلفن های هوشمند سازگار است.
شما میتوانید با استفاده از این ابزار، محل رستوران خودتان را در این مسیریاب ثبت کنید و خواهید دید این نوع تبلیغات چگونه مسافران و حتی شهروندان نیز بسمت شما می آیند.